Rahsia "PERIBADI" :
Home » » IMBASAN KEM JIHAD 1434H

IMBASAN KEM JIHAD 1434H

Sunday, June 2, 2013 | 0 Komentar

KEM JIHAD 1434H: ANGKATAN PANJI HITAM
18 - 21 REJAB 1434H (4 HARI)


ALHAMDULILLAH... Sebesar2 rasa SYUKUR ke HADHIRAT ALLAH SWT lantaran limpahan RAHMATNYA melalui KEKASIHNYA SAYYIDINA MURSYID AL-KAMIL SAW, KEM JIHAD 1434H akhirnya dapat DISEMPURNAKAN dengan JAYANYA. Semoga ia memberikan MANFAAT yang BESAR buat semua KELUARGA AS-SUFFAH yang telah mengikuti Program ANGKATAN PANJI HITAM (JIHAD) dalam MENGHAYATI HAKIKAT di sebalik PERJUANGAN demi KEDAULATAN AGAMA, BANGSA & NEGARA. Sekalung TERIMA KASIH juga buat PEJABAT BELIA & SUKAN TUMPAT atas nama KERJASAMA dalam menganjurkan PROGRAM seumpama ini. Juga tidak lupa buat PIHAK POLIS DIRAJA MALAYSIA (PDRM) atas KEBENARAN & SOKONGANNYA.

Sekilas daku MEMAPARKAN sedikit GAMBARAN sepanjang PROGRAM berkenaan BERLANGSUNG...

(1) Para peserta MENDAFTARKAN DIRI & mengisi BORANG KEAHLIAN. Mereka diberikan KALIMAH AMALAN yang PERLU DI HAFAL untuk melakukan RIYADHAH di dalam KEM JIHAD.
(2) TAKLIMAT diberikan berhubung JADUAL & PERATURAN2 sepanjang di dalam KEM JIHAD. Khususnya pula mereka diberikan CARA untuk memakai DIR'UN JUNDULLAH iaitu PAKAIAN BESI PERAJURIT ALLAH yang merangkumi 5 PERSALINAN GHAIB dengan mengambil TABARRUK di atas PERALATAN PERANG NABI SAW;
1) BAJU BESI NABI SAW.
2) TOPI PERANG NABI SAW.
3) PEDANG NABI SAW.
4) TOMBAK NABI SAW.
5) PERISAI NABI SAW.
SETELAH itu barulah DI IJAZAHKAN ilmunya. Semoga dengan demikian menempatkan MUJAHID di dalam MADAD Baginda RASUL ALLAH SAW.
(3) MUJAHID membuat PERSIAPAN untuk melalui PROSES DIR'UN JUNDULLAH dengan cara PEMBANGKITAN INTI BESI KERSANI & PENYALURAN SEPUH BESI. Ia menelan waktu 3 JAM kerana melibatkan AKTIVASI seorang demi seorang sehingga selesai.


 (4) Selepas melalui proses DIR'UN JUNDULLAH, selama 24 JAM semua MUJAHID melalui Proses

"BERPANTANG". Selama itu pula mereka mengikuti KULIAH berhubung dengan SAIFU yang terdapat di dalam ANGKATAN PANJI HITAM (JIHAD). Ia merangkumi:
1) Saiful TABUK.
2) Saiful UHUD.
3) Saiful KHANDAQ.
4) Saiful BADAR.
5) Saiful KHAYBAR.
Dalam setiap SAIFU pula terbahagi kepada beberapa JURUS2 ASMA' yang PRAKTIKAL. Secara TEORI & FALSAFAHNYA mereka dibongkarkan dengan RAHSIA SAIFU berkenaan sekaligus cuba MELATIH & MENDAYAGUNAKANNYA. 


 (5) Pada WAKTU MALAM di sebuah lokasi di tempat PERTEMUAN antara AIR TAWAR & AIR


MASIN  para MUJAHID melakukan LATIHAN SAIFUL JIHAD yg telah DIAJARKAN di dalam KULIAH sebelumnya. Sekaligus ia menjadi PEMANASAN sebelum melakukan TAPA KUM KUM bagi melakukan RIYADHAH KHUSUS untuk ASMA' NUR MUHAMMAD SAW di dalam air yg DINGIN tepatnya JAM 12 TENGAH MALAM sehingga DINI PAGI. Bagaimanapun sebelumnya, ia di awali dengan SOLAT HAJAT & TAKLIMAT KAIFIYAH bagi RIYADHAH tersebut.
(6) Pada MALAM JUMAAT para MUJAHID melakukan TAHLIL ARWAH di MAKAM ALMARHUM ARIF BILLAH TUAN GURU SYEIKH ABDUL QADIR@MUSA AL-KALANTANI (POK SU HJ. MUSA TUMPAT) sempena 100 HARI kembalinya ALMARHUM KE RAHMATULLAH (AL-FATIHAH).

(7) Waktu PAGI Hari TERAKHIR KEM JIHAD 1434H (JUMAAT), Para MUJAHID ANGKATAN PANJI HITAM (JIHAD) menziarahi PONDOK ARIFBILLAH TOK AYAH MAT LUNDANG PAKU. Di saat itu TOK AYAH MAT yg UZUR sedang terlantar di SURAU beliau. Semua para MUJAHID bersalaman & berpelukan dengan beliau. OBJEKTIF kunjungan bukan sekadar ZIARAH BIASA malah sebagai PUNCAK KEM JIHAD yg memohon DOA di panjatkan oleh beliau seorang WALIYULLAH agar apa yg di lalui sepanjang KEM tersebut khususnya RIYADHAH ILMU2 JIHAD diterima ALLAH & SEMPURNA bersedarah sedaging dengan diri masing2. Seterusnya semua MUJAHID bangkit BERSELAWAT kepada NABI SAW. Sebak & menangis melihat TOK AYAH MAT berlinangan air mata dengan mengesat kelopak matanya berkali2 mengikuti ALUNAN SELAWAT yg BERALUN SYAHDU oleh HADIRIN. Sebelum berangkat PULANG, penyampaian cenderahati & penyerahan RIDA' AS-SUFFAH kepada TOK AYAH MAT sebagai IKATAN HATI.

(8)  Turun dari SURAU PONDOK TOK AYAH MAT LUNDANG PAKU, para MUJAHID berjalan menuju ke MAKAM AL-MARHUM ARIFBILLAH TOK WALI SEMAIL yang merupakan antara NAMA BESAR angkatan WALI di TANAH KELANTAN. Para MUJAHID di tuntun dengan BACAAN2 AYAT SUCI AL-QURAN & DOA.

(9)  PETANG JUMAAT sebagaimana RUTIN merupakan MAJLIS MURSYID AL-KAMIL SAW. Semua para MUJAHID membacakan AWRAD SHIRAT AL-MUSTAQIEM sebagai ALUNAN SELAWAT CINTA kepada PAHLAWAN AGUNG SAYYIDINA MUHAMMAD SAW.
10) MALAM PENUTUP yang DITUNGGU2 telah TIBA. Semua MUJAHID turut TURUN medan dengan mengikuti pelbagai ATRAKSI yang menjadi "PERMAINAN" sempena MAJLIS KHATAM seperti MAKAN KACA, BERJALAN DI ATAS API & KACA, DI PALU GODAM dsb. JAMUAN KESYUKURAN tersebut turut menghidangkan pelbagai JUADAH dengan BBQ. 


Akhirnya segalanya DIKEMBALIKAN kepada ALLAH YANG MAHA KUASA...
TERIMA KASIH WAHAI ALLAH...
TERIMA KASIH WAHAI RASUL ALLAH...
TERIMA KASIH WAHAI GURU...
TERIMA KASIH WAHAI IBU & BAPA...
REDHALAH kami dalam PERJUANGAN ini. 
HIDUP sebagai MUJAHIDIN & MATI sebagai SYUHADA'.


Share this article :

0 Komentar:

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. TOK KUTAN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Free Blogger Template