Rahsia "PERIBADI" :
Home » » IJAZAH “JUJUR lagi BENAR”

IJAZAH “JUJUR lagi BENAR”

Tuesday, November 24, 2015 | 0 Komentar


Daku TERTARIK dengan SATU PERNYATAAN dari MURSYIDKU AL-MARHUM AL-‘ARIF BILLAH ASY-SYEIKH ABDUL QADIR BIN MD YUSSOF AL-MADANI QS (AL-FATEHAH) di Suatu KETIKA saat daku MENGUNJUNGINYA di TERATAK beliau;
“Sesungguhnya APA yg PERNAH di ALAMI oleh seorang MURSYID,
PASTI akan di ALAMI pula oleh seorang MURID.”

Demikian KALAMNYA saat kami BERMUSYAFAHAH berhubung KAROMAH di kalangan Para PEMBIMBING KEROHANIAN yg banyak MENGALAMI peristiwa yg MENCARIK ADAB. Menyelami kedalaman MAKSUD beliau tersebut, ternyata ianya tidak KELUAR dari GARIS Mafhum HADITS NABI SAW:
إن الْعُلُمَاءُ وَرَثَةُ اْلأَنْبِيَاءِ

“Sesungguhnya ULAMA’ adalah PEWARIS para NABI…”
(HR. Tirmidzi, Ahmad, Ad-Darimi & Abu Dawud)

Maka DEMIKIAN pulalah “Sesungguhnya MURID adalah PEWARIS para MURSYID…” Menyingkapi HAL tersebut lalu daku BERTANYA kepadanya memohon KEPASTIAN;
“APAKAH semua MURID akan MENGALAMINYA?”

Dengan SENYUMAN beliau MENJAWAB;
“Tidak SEMUA…
Hanya MURID yg  SHODIQ sahaja.”

SHODIQ dalam PENGERTIAN SEDERHANA dapat daku TERJEMAHKAN sebagai “yg JUJUR lagi BENAR.” Tidak jauh BEZANYA dengan pernyataan HADITS berhubung “ULAMA’ PEWARIS PARA NABI…” bukan ULAMA’ yg SEBATAS hafal AL-QURAN & AL-HADIS sebagai HUJAH BERHUJAH tetapi maksud AL-ULAMA’ diSitu tepatnya sudah mencapai Derajat AL-AWLIYA’ dMana merekalah sejatinya PEWARIS PARA NABI pada ZAHIR mahupun BATINNYA yg bukan sebatas mewarisi ILMU bersifat PANGKALAN DATA di AKAL semata2, malah juga NUR, SIRR, KAROMAH & sebagainya.

Daku lantas BERTANYA lagi;
“BAGAIMANAKAH sifatnya MURID yg SHODIQ itu?”

Seperti dapat menjangkakan PERTANYAANKU beliau melanjutkan JAWABAN;
“MURID yg DIREDHAI MURSYIDNYA & mereka pula MEREDHAINYA
dengan KATA LAIN saling REDHA MEREDHAI sebagaimana Firman ALLAH:

رَّضِىَ ٱللَّهُ عَنهم وَرَضُواْ عَنهُ
ALLAH REDHA terhadap MEREKA & MEREKA REDHA terhadapNYA.
(QS. Al Bayyina: 8)”

JAWABANNYA membuatkan daku TERDIAM seketika MENCERNA maksud kedalaman KALAMNYA yg penuh HIKMAH.
“TIDAK MUDAH rupanya dalam MERAIH KEDUDUKAN sebagai PEWARIS MUHAMMADI.”
Demikian bentak FIKIRANKU yg di sambut BICARA beliau…

“TENTU SAJA…
Untuk mencapai MAQAM SHIDDIQIN seseorang MURID terlebih DAHULU  akan DIUJI oleh MURSYIDNYA dengan UJIAN yg sama sekali TIDAK pernah TERLINTAS dFIKIRANNYA. Walau TERLIHAT zahirnya dari MURSYIDNYA, namun pada HAKIKATNYA adalah dari Hadhirat AGUNG sebagaimana ALLAH menguji Sayyidina MUSA AS melalui
Sayyidina KHIDR AS. Maka BANYAK yg GAGAL… BANYAK yg GAGAL”

Daku MENGANGGUKKAN kepala MEMAHAMI maksud dari PENJELASAN beliau. Sesungguhnya KEBIJAKSANAAN ALLAH “BERPOLITIK” tidak akan dFAHAMI oleh sesiapa  sekalipun kecuali AHLI KABINETNYA dari kalangan Para ANBIYA’ & AWLIYA’. Sangat HALUS & TERATUR dalam MENYUSUN strategi PENTADBIRAN kerana DIA MAHA TELITI dalam mengurusi ALAM SEMESTA. Dalam perihal KEMATIAN sahaja DIA menyembunyikan TANGANNYA dari PENGLIHATAN MAKHLUK sehingga TUGAS mencabut NYAWA itu TERLIHAT dSANDANG oleh Sayyidina ‘IZRAIL AS. Lalu DIA BERSELUBUNG lagi melalui WAYANG peristiwa sehingga dDUGA oleh KEBANYAKAN bahawa KEMATIAN itu TERJADI lantaran kerana PENYAKIT, KECELAKAAN & sebagainya.

Kembali MENYELAMI maksud UJIAN yg TIADA LAIN ianya dWUJUDKAN semata2 untuk MENILAI tingkat sebuah KEPERCAYAAN. Tentu sekali dapat dBAYANGKAN bagaimana Orang yg dUJI dengan setempayan TEMBAGA yg dSULAP EMAS sudah TEWAS dengan PENYELEWENGAN apakah MUNGKIN akan dBeri KEPERCAYAAN untuk membawa EMAS TULEN dalam RIBUAN KONTENA?

Demikian bilamana seseorang MURID itu BERJAYA melalui UJIANNYA maka barulah ia beroleh KEPERCAYAAN dari Hadhirat AGUNG. Jika sebaliknya GAGAL, walau sebesar hujung KUKU sekalipun ia tidak akan beroleh KEPERCAYAAN untuk menerima WARISAN dari KANZAN MAKHFIYYAN melainkan sebatas AKALNYA semata2.

Daku cuba MENGIMBAU sesosok MANUSIA MULIA yg pernah mendapat segulung IJAZAH KEPERCAYAAN dari Hadhirat AGUNG sehingga meraih GELARAN ASH-SHIDDIQ yg tiada lain Sayyidina ABU BAKAR ASH-SHIDDIQ atau nama sebenarnya ‘ABDULLAH BIN ABI QUHAFAH RA. Tentu sekali KARAKTER beliau paling TEPAT dalam MEMPELAJARI maksud “JUJUR lagi TERPERCAYA” dSisi NABI SAW.

Sebagaimana dalam peristiwa ISRA’ MI’RAJ, ketika beliau dTANYA oleh orang-orang QURAISY;
“Wahai ABU BAKAR, MUHAMMAD telah MENDAKWA melakukan
PERJALANAN dari MAKKAH ke PALESTIN hanya dalam 1 MALAM,
apakah kamu PERCAYA dengan UCAPANNYA?”
Maka beliau MENJAWAB:
“Jika MUHAMMAD yang MENGATAKAN demikian,
maka TIADA ALASAN untuk aku TIDAK MEMPERCAYAINYA.”

Hanya sebatas MEMBENARKAN sahaja, beliau telah dBukakan PENGLIHATAN oleh ALLAH untuk MENYAKSIKAN ALAM yg TINGGI sehingga PANDANGANNYA dSifatkan oleh NABI SAW dapat menembusi LANGIT KE 7. Maka SEMENJAK itulah pula Sayyidina ABU BAKAR RA diberi gelaran “ASH-SHIDDIQ”. 

SECEBIS dari PENGALAMAN daku BERDAMPINGAN dengan Para MURSYID, daku dBeri setitis PEMAHAMAN sepanjang BERSAMA mereka. Maka dapat daku SIMPULKAN bahawa dKALANGAN mereka ada yg MENGUJI MURIDNYA melalui PERKATAAN, ada pula yg MENGUJINYA melalui PERBUATAN & terdapat juga yg MENGUJINYA melalui HATI. Maka KETAHUILAH, yg paling SULIT adalah UJIAN HATI kerana KEBANYAKAN Para MURID TEWAS untuk HUSNUL DZON (Berbaik Sangka) dengan MURSYIDNYA. DiSaat SEKALI kita MERAGUINYA maka SERIBU KALI mereka TIDAK MEMPERCAYAI kita. Bukankah ALLAH BERFIRMAN dDalam HADITS QUDSI:

أَنَا عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِي بِي
“AKU bersama PRASANGKA hambaKU terhadapKU…” (QS. Bukhari)

Alangkah MUDAH sekiranya UJIAN tersebut sepertimana menjawab PEPERIKSAAN di SEKOLAH yg boleh dTentukan Bila MASANYA, dMana TEMPATNYA & Bagaimana bentuk MATA PELAJARANNYA. Tapi Sayangnya UJIAN Hadhirat AGUNG tidak akan pernah dapat kita JANGKAKAN sehingga terjadinya UJIAN tanpa kita SEDARI ianya adalah UJIAN. Hanya saja PERLU sentiasa WASPADA …

“KETAHUILAH BAHAWA SAYYIDINA ABU BAKAR ASH-SHIDDIQ RA TELAH MEMINUM SUSU & MADU DARI BEKAS MINUMAN NABI SAW…”


Share this article :

0 Komentar:

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. TOK KUTAN - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Free Blogger Template